Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Έτοιμοι για δράση : "Ζωστείτε την αλήθεια..."



Αντίθετα απ΄ ό,τι σκέπτονται πολλοί ή πιστεύουν, μια περίοδος πνευματικής προσπάθειας (στη διάρκεια ας πούμε, της Μεγάλης Τεσσαρακοστής ή σε μια ευκαιρία περισυλλογής) είναι περίοδος χαράς, γιατί ο χρόνος αυτός είναι χρόνος επιστροφής. Είναι ο χρόνος που μπορεί να δώσει την ευκαιρία ν΄ αποτινάξουμε από μέσα μας κάθετι το φθαρτό και νεκρό, ακριβώς για να μπορέσουμε να ζήσουμε. Και μάλιστα να ζήσουμε  μια ζωή πλατιά, συνειδητή και έντονη για την οποία και είμαστε πλασμένοι. 

Αν δεν αξιωθούμε να νιώσουμε αυτού του έιδους την χαρά, θα οδηγηθούμε σε μια τερατώδη και βλάσφημη γελοιογραφία της, πράγμα που γίνεται όταν στο όνομα του Θεού κάνουμε τη ζωή μας μαρτύριο. Ένα μαρτύριο και για εμάς τους ίδιους και για εκείνους που καλούνται να πληρώσουν τις συνέπειες της κάθε άστοχης προσπάθειας μας για αγιότητα. 

Ίσως φανεί παράξενο, αλλά αυτή η αντίληψη της χαράς συνδυασμένη με την εντατική προσπάθεια, με την άσκηση και τον σκληρό αγώνα, είναι εκείνη που ζωογονεί όχι μόνο την πνευματική μας ζωή, αλλά και τη ζωή της Εκκλησίας, τη ζωή του Ευαγγελίου. Και αποτελεί την προϋπόθεση για την κατάκτηση της Βασιλείας του Θεού: γιατί η Βασιλεία του Θεού δεν είναι κάτι που δίνεται, αλλά κάτι που κατακτιέται!

Δεν δίνεται σε εκείνους που αβασάνιστα ή νωχελικά την περιμένουν να έρθει. Και γι΄ αυτούς βέβαια, σίγουρα θα έρθει. Θα έρθει όμως "καταμεσίς της νύχτας". Θα έρθει σαν κρίση του Θεού, σαν τον κλέφτη που μας βρίσκει στον ύπνο, σαν τον νυμφίο που έρχεται όταν οι μωρές παρθένες κοιμούνται. Βέβαια, αυτός κάθε άλλο παρά είναι ο τρόπος για να περιμένουμε τη Βασιλεία του Θεού και την Κρίση. 

Πρέπει να ξαναβρούμε τον σωστό τρόπο, αντλώντας από τα τρίσβαθα της ψυχής μας, για να ξανανιώσουμε τη χαρούμενη προσδοκία της ώρας του Κυρίου, παρά το γεγονός ότι έχουμε χάσει τη συνήθεια να κάνουμε κάτι τέτοιο και παρά το ότι γνωρίζουμε πολύ καλά πως η ώρα αυτή θα είναι και ώρα κρίσης. 

Anthony Bloom 
"Πορεία και συνάντηση" 
ΟΔΕΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΓΝΗΣΙΟΤΗΤΑ
Εκδόσεις Εν Πλω

Δεν υπάρχουν σχόλια: