Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019

"Επίσκεψη συνέδρων του προγράμματος Erasmus Plus στην ενορία των Αγίων Αναργύρων Κοκκαλούς"


Στην ενορία των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού της Κοκκαλούς της Μητροπόλεως Ιερισσού, φιλοξενήθηκαν την Τρίτη 4 Ιουνίου οι συμμετέχοντες στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ε.Ε. στο πλαίσιο των προγραμμάτων του Erasmus plus με το γενικό τίτλο : "Θρησκευτικές Κοινότητες και Πολυπολιτισμικότητα". Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε πριν από περίπου τρία χρόνια, αποτελούμενο από το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, την Θεολογική Σχολή της Κραϊόβας, τη Θεολογική Σχολή της Σόφιας, την Θεολογική Ακαδημία MF της Νορβηγίας καθώς και τον οργανισμό GAL del Ducato από την Πάρμα της Ιταλία.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία μέσα από εισηγήσεις και επισκέψεις κατά την παραμονή τους στη Θεσσαλονίκη από τις 3 έως και τις 8 Ιουνίου να ενημερωθούν για τον τρόπο παρέμβασης τόσο της Εκκλησίας και των τοπικών Μητροπόλεων, όσο και άλλων φορέων και οργανισμών του Νομού Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Αν και οι περισσότερες από τις εισηγήσεις έγιναν στο κτήριο της Θεολογικής, η αγάπη και το πνεύμα φιλοξενίας των ενοριτών της Κοκκαλούς, οδήγησε τους συνέδρους μαζί με τους υπευθύνους καθηγητές της Θεολογικής Σχολής, κ. Χρήστος Τσιρώνη, κ. Νίκη Παπαγεωργίου και κ. Πέτρο Παναγιωτόπουλο καθώς και ομάδα φοιτητών να περάσουν μια ολόκληρη μέρα μαζί τους απολαμβάνωντας αμφότεροι τη χαρά της κοινωνίας.

Η ημέρα ξεκίνησε με την κοινή επίσκεψη στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ορμύλιας, όπου οι μοναχές ξενάγησαν τους επισκέπτες τόσο στην Μονή, όσο και στο ιατρικό-διαγνωστικό κέντρο το οποίο λειτουργεί χάρη στην άοκνη φροντίδα της αδελφότητας για τον πάσχοντα αδελφό. Ιδιαίτερη ευλογία για όλους υπήρξε το τρισάγιο το οποίο έψαλαν στον τάφο του μακαριστού γέροντος Αιμιλιανού. Εμπειρία μοναδική καθώς το "Χριστός Ανέστη" ακούστηκε στις γλώσσες των επισκεπτών, μια ακόμη απόδειξη της οικουμενικής διάστασης του χριστιανισμού.

Με ενδιάμεση στάση στο Σταυρό Χαλκιδικής, για το γεύμα, επόμενος σταθμός η Κοκκαλού και το παλιό Δημοτικό Σχολείο το οποίο πλέον χρησιμοποιείται ως χώρος εκδηλώσεων της ενορίας. Εκεί περίμεναν όλα όσα νόστιμα είχαν ετοιμάσει οι συνεργάτιδες του εφημερίου της ενορίας π. Ιουστίνου Κεφαλούρου, ο οποίος μαζί με τον καθηγητή κ. Πέτρο Παναγιωτόπουλο ήταν οι δύο ομιλητές της ημέρας. Ο π. Ιουστίνος μίλησε για την ποιμαντική εμπειρία που ο ίδιος έχει αποκομίσει κατά τα έτη της οικονομικής κρίσης ως ιερέας μιας αγροτικής περιοχής, καθώς και τους τρόπους ποιμαντικής αντιμετώπισης των προβλημάτων που η κρίση έχει δημιουργήσει. Επίσης μετέφερε σε όλους τις ευχές του οικείου Επισκόπου κ. Θεοκλήτου, καθώς και το συνεχές ενδιαφέρον της τοπικής Εκκλησίας για όσους έχουν ανάγκη από βοήθεια. Στο πλαίσιο αυτής της φροντίδας ο π. Ιουστίνος μίλησε για το Κοινωνικό Παντοπωλείο που λειτουργεί στην Μητρόπολη μας, καθώς και την συνεισφορά των ενοριών σε αυτή την προσπάθεια. Με τη σειρά του ο καθηγητής κ. Π. Παναγιωτόπουλος μίλησε για την δική του ενοριακή εμπειρία από την πλευρά μιας μεγάλης αστικής ενορίας στην οποία διακονεί ως λαϊκό στέλεχος. Η συζήτηση που ακολούθησε, έφερε στο προσκήνιο τόσο μεν την αγωνία όλων για το μέλλον, όσο και την αισοδοξία πως η κοινή συμπόρευση των ευρωπαίων πολιτών μπορεί να δώσει την λύση και την απάντηση στα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Η ημέρα τελείωσε με ευχαριστίες από τον κ. Τσιρώνη τόσο προς τον π. Ιουστίνο, όσο και προς τους ενορίτες για την αγάπη και την φιλοξενία σε όλους τους συνέδρους και την ελπίδα πως σύντομα θα υπάρξει και πάλι η χαρά της συνάντησης και της επικοινωνίας, για την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών.


π. Ι. Κ.








Δεν υπάρχουν σχόλια: