Δευτέρα 7 Ιουλίου 2008

ΚΙ ΕΓΩ ΜΠΟΡΩ ΚΑΙ ΚΟΙΜΑΜΑΙ ΗΣΥΧΟΣ ;

* Το 10,7% των αγοριών και το 3,2% των κοριτσιών ηλικίας 11 ετών βρίσκονται με... ένα ποτήρι στο χέρι συχνότερα από μία φορά την εβδομάδα

Μεθυσμένο το μέλλον της Ελλάδας
Συναγερμό σημαίνουν οι επιστήμονες για την εξάπλωση της κατανάλωσης οινοπνευματωδών σε όλο και μικρότερες ηλικίες

ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ

Τα ελληνόπουλα με το που τελειώνουν το σχολείο κατακλύζουν τις παραλίες αλλά δεν παίζουν ρακέτες στην αμμουδιά. Κάθονται στους πάγκους των διπλανών παραλιακών μπαρ και πίνουν. Οπως ακριβώς κάνουν και τα χειμωνιάτικα Σάββατα, όταν απελπισμένοι ταξιτζήδες στις 3.00 το πρωί κάνουν βόλτες στα στενά γιατί οι νεαροί πελάτες τους δεν θυμούνται σε ποιο δρόμο είναι το σπίτι τους... Τα τελευταία χρόνια τα ελληνόπουλα έχουν βουτήξει στις καταχρήσεις. Από χρόνο σε χρόνο η κατάσταση χειροτερεύει και επεκτείνεται σε όλο και μικρότερες ηλικίες.
Η εξάπλωση του αλκοόλ στις μικρές ηλικίες κρίνεται από τους ειδικούς επιστήμονες ανησυχητική, καθώς ένα στα δέκα αγόρια ηλικίας 11 ετών και το 3,2% των κοριτσιών της ίδιας ηλικίας βρίσκονται με ένα ποτήρι στο χέρι συχνότερα από μία φορά την εβδομάδα. Χειρότερη είναι η εικόνα στους 15χρονους. Περίπου οι τρεις στους δέκα δηλώνουν ότι καταναλώνουν, συχνά μέσα στην εβδομάδα, οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό. Μάλιστα δύο στα δέκα αγόρια και ένα στα δέκα κορίτσια προτιμούν τα βαριά ποτά, όπως το ουίσκι και τη βότκα.
Καθώς ο ένας στους δέκα τραυματισμούς από τροχαίο ατύχημα αποδίδεται στην κατανάλωση αλκοόλ, η εφαρμογή αυστηρών μέτρων για την προστασία των νέων από τις συνέπειες του οινοπνεύματος κρίνεται επιτακτική.
ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: