Πέμπτη 24 Ιουλίου 2008

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΕΩΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ – ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ



ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΙΑΜΑΤΙΚΟΥ
26 – 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2008


Με λαμπρότητα θα πραγματοποιηθούν εφέτος οι λατρευτικές εκδηλώσεις για τη μνήμη του Αγίου Παντελεήμονος του ιαματικού, η θαυματουργή εικόνα του οποίου φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου της Νέας Περάμου και την οποία μετέφεραν από την Πέραμο της κατά τη διάρκεια της μικρασιατικής καταστροφής το 1922.

Σάββατο 26 Ιουλίου 2008

9.00 μ.μ. Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός , Μυστήριο Ιερού Ευχελαίου, Μικρό Απόδειπνο και η Ακολουθία της Μεταλήψεως.

Κυριακή 27 Ιουλίου 2008

7.00 π.μ. 10.30 π.μ. Όρθρος – Θεία Λειτουργία
(Τον Θείο Λόγο θα κηρύξει ο Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιουστίνος).

Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος.




Πέμπτη 10 Ιουλίου 2008

"ΣΥΝΑΓΕΤΕ ΤΟΝ ΛΑΟΝ ΜΟΥ ΕΙΣ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝ ΜΟΥ"

Στην ερώτηση ποιο θα είναι το θέμα της εισηγητικής σας ομιλίας, τόνισε ότι «θα είναι το θέμα της Κληρικολαϊκής: «Συναγάγετε τον λαόν μου εις τον Οίκον μου», αυτό σημαίνει κάτι διαφορετικό από τα προηγούμενα θέματα, προϋποθέτει και εισηγείται ένα άνοιγμα το οποίο πρέπει να γίνει από πλευράς των κοινοτήτων μας προς τα έξω, ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε να έλθουν οι άνθρωποι σε μας, πρέπει να βγούμε έξω να τους αναζητήσουμε και να τους φέρουμε κοντά στο Θεό».
Ο Αρχιεπίσκοπος εξήγησε ότι «αυτό δεν θα είναι γενικό και αόριστο, αλλά το αντικείμενο αυτής της αγάπης και της προσπάθειας είναι πρώτον οι δικοί μας βαπτισμένοι άνθρωποι οι οποίοι δεν συνδέονται κατ’ ουσία με την Εκκλησία, οι άνθρωποι του Πάσχα και των Χριστουγέννων, δεν μπορούμε να μείνουμε σ’ αυτό, πρέπει να αυξήσουμε τη συμμετοχή των ανθρώπων μας. Δεύτερον, θα είναι οι
οικογένειες των μικτών γάμων οι οποίες κατ’ ουσία δεν συνδέθηκαν με την Κοινότητα.

Τρίτον, θα είναι το μέρος της νεολαίας από 18 μέχρι 35 χρονών το οποίο επίσης δεν συνδέεται όπως θα θέλαμε με την Εκκλησία.

Τέταρτο, είναι οι λεγόμενοι ανεκκλησίαστοι, οι οποίοι σήμερα στην Αμερική είναι περί τα εξήντα εκατομμύρια και οι οποίοι είναι ένα ανοικτό πεδίο.
Όπως μου έχουν πει πολλοί Ρωμαιοκαθολικοί και Προτεστάντες, πολλοί από αυτούς αναζητούν αυτό που είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία και πρέπει να τους το δώσετε».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
πηγή : www.romfea.gr

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2008

ΚΙ ΕΓΩ ΜΠΟΡΩ ΚΑΙ ΚΟΙΜΑΜΑΙ ΗΣΥΧΟΣ ;

* Το 10,7% των αγοριών και το 3,2% των κοριτσιών ηλικίας 11 ετών βρίσκονται με... ένα ποτήρι στο χέρι συχνότερα από μία φορά την εβδομάδα

Μεθυσμένο το μέλλον της Ελλάδας
Συναγερμό σημαίνουν οι επιστήμονες για την εξάπλωση της κατανάλωσης οινοπνευματωδών σε όλο και μικρότερες ηλικίες

ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ

Τα ελληνόπουλα με το που τελειώνουν το σχολείο κατακλύζουν τις παραλίες αλλά δεν παίζουν ρακέτες στην αμμουδιά. Κάθονται στους πάγκους των διπλανών παραλιακών μπαρ και πίνουν. Οπως ακριβώς κάνουν και τα χειμωνιάτικα Σάββατα, όταν απελπισμένοι ταξιτζήδες στις 3.00 το πρωί κάνουν βόλτες στα στενά γιατί οι νεαροί πελάτες τους δεν θυμούνται σε ποιο δρόμο είναι το σπίτι τους... Τα τελευταία χρόνια τα ελληνόπουλα έχουν βουτήξει στις καταχρήσεις. Από χρόνο σε χρόνο η κατάσταση χειροτερεύει και επεκτείνεται σε όλο και μικρότερες ηλικίες.
Η εξάπλωση του αλκοόλ στις μικρές ηλικίες κρίνεται από τους ειδικούς επιστήμονες ανησυχητική, καθώς ένα στα δέκα αγόρια ηλικίας 11 ετών και το 3,2% των κοριτσιών της ίδιας ηλικίας βρίσκονται με ένα ποτήρι στο χέρι συχνότερα από μία φορά την εβδομάδα. Χειρότερη είναι η εικόνα στους 15χρονους. Περίπου οι τρεις στους δέκα δηλώνουν ότι καταναλώνουν, συχνά μέσα στην εβδομάδα, οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό. Μάλιστα δύο στα δέκα αγόρια και ένα στα δέκα κορίτσια προτιμούν τα βαριά ποτά, όπως το ουίσκι και τη βότκα.
Καθώς ο ένας στους δέκα τραυματισμούς από τροχαίο ατύχημα αποδίδεται στην κατανάλωση αλκοόλ, η εφαρμογή αυστηρών μέτρων για την προστασία των νέων από τις συνέπειες του οινοπνεύματος κρίνεται επιτακτική.
ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Κυριακή 6 Ιουλίου 2008

ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΞΗ ΙΟΥΝΙΟΥ 2008


Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ


π. Ιουστίνος και π. Παναγιώτης

π. Θωμάς και π. Χρυσόστομος


Γ΄ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

Οικολογική συνείδηση θα μπορούσε ο χριστιανικός κόσμος να είχε δημιουργήσει ακολουθώντας απλά και μόνο με συνέπεια την διδασκαλία του Χριστού , όπως μας την διασώζει σήμερα στο ευαγγέλιο της Κυριακής ο ευαγγελιστής Ματθαίος. Τι είναι αυτό που οδήγησε τον πλανήτη μας σε αυτή την κατάσταση της διαταραχής όπως ήδη την βιώνουμε και σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων θα βιώσουν ακόμι πιο έντονα τα παιδιά και τα εγγόνια μας; Η πλεονεξία και η λανθασμένη εντύπωση πως η υλική αυτάρκεια θα με κάνει δυνατό. Κι ακούγεται ο λόγος του Κυρίου σήμερα να μας λέει : Γιατί προσπαθείτε καθημερινά να κερδίσετε όλο και περισσότερα, αφού έτσι κι αλλιώς είναι ένας αγώνας μάταιος. Ούτε ένα χιλιοστό δεν μπορεί κανείς να προσθέσει στον εαυτό του. Ομοιάζετε όλοι σας με εκείνον τον δύστυχο που ήθελε να κουβαλήσει νερό με τρύπιο κουβά. Άγχος, στρες για να μπορέσετε να νιώσετε ασφάλεια μέσα από τα υλικά αγαθά. Καθημερινά θέλετε όλο και περισσότερα, χωρίς να περνάει από το μυαλό σας πως τίποτε δεν έχουμε ανάγκη για να ζείτε καλά και ισορροπημένα, παρά μόνο την απόλυτη εμπιστοσύνη στην αγάπη του Θεού, ο οποίος όπως μεριμνά για όλα τα δημιουργήματα Του έμψυχα και άψυχα δεν μπορεί να μην κάνει το ίδιο και για το τελειότερο των δημιουργημάτων του, τα παιδιά Του, τους ανθρώπους. Όμως εμείς με τη σειρά μας εμπιστευόμαστε μόνο τον εαυτό μας και τα χρήματα μας ζώντας μέσα στην ψευδαίσθηση της αυτάρκειας μας, που όμως γκρεμίζεται σαν χάρτινος πύργος με την πρώτη δυσκολία.

Κι αντί να μάθουμε στα παιδιά μας να είναι ευτυχισμένα και χαρούμενα με τα λίγα, ώστε με αυτό τον τρόπο να τους δώσουμε μαθήματα χριστιανικής και κατά συνέπεια και οικολογικής συνείδησης, αντίθετα τα σπρώχνουμε σε δρόμους καταναλωτισμού και αμετροέπειας. Όλα πρέπει να τα έχουν στη ζωή τους πολλά. Πολλά λεφτά, πολλά σπίτια, πολλά αυτοκίνητα. Όλα όμως αυτά οδηγούν στην πολύ μοναξιά και στην πολύ δυστυχία, και σε επίπεδο συλλογικό στην αυτοκαταστροφή όλων μας. Έχουμε ευθύνη για τον κόσμο τον οποίο φτιάξαμε , αλλά και συνεχίζουμε να φτιάχνουμε και τον οποίο κληροδοτούμε στις επόμενες γενιές. Ίσως και τώρα να υπάρχει λίγος χρόνος για διορθώσουμε όσα δεν έχουμε ακόμη καταστρέψει.

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2008

ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΟ...

Είδα όνειρο ότι πήρα συνέντευξη από τον Θεό.- Θες, λοιπόν, να σου δώσω συνέντευξη; με ρώτησε ο Θεός.- Αν σας περισσεύει χρόνος, απάντησα.Ο Θεός χαμογέλασε:-Έχω μια μέρα και μια αιωνιότητα. Τι ερωτήσεις σκέφτεσαι να μου κάνεις;- Τι είναι αυτό που σας εκπλήσσει περισσότερο στους ανθρώπους;Και ο Θεός απάντησε:- Ότι με το να αγχώνονται για το μέλλον τους, λησμονούν το παρόν τους, κι έτσι δεν ζουν ούτε στο μέλλον ούτε στον παρόν.Ότι ζουν σαν να μην πρόκειται να πεθάνουν ποτέ, και πεθαίνουν σαν να μην έχουν ζήσει καθόλου...Ότι βιάζονται να αποβάλουν την παιδικότητά τους! Θέλουν να μεγαλώσουν γρήγορα και ύστερα παρακαλούν να ξαναγίνουν παιδιά. Ότι χάνουν την υγεία τους προσπαθώντας να βγάλουν λεφτά, κι ύστερα χάνουν τα λεφτά για να ξαναβρούν την υγειά τους.Ο Θεός πήρε το χέρι μου στο δικό του, μείναμε για λίγο σιωπηλοί και μετά ρώτησα:-Σαν γονιός όλων των ανθρώπων, ποια είναι τα μαθήματα ζωής που θα θέλατε να μάθουν τα παιδιά σας;Και ο Θεός απάντησε χαμογελώντας: -Να μάθουν ότι δεν μπορούν να αναγκάσουν τους άλλους να τους αγαπήσουν. Αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να γίνουν άξιοι να αγαπηθούν.Να μάθουν ότι δεν μετράνε περισσότερο τα πράγματα που έχουμε στη ζωή μας, αλλά οι άνθρωποι που έχουμε στη ζωή μας.Να μάθουν ότι δεν ωφελεί να συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με τους άλλους.Να μάθουν ότι πλούσιος δεν είναι αυτός που έχει τα περισσότερα, αλλά αυτός που χρειάζεται τα λιγότερα.Να μάθουν ότι μέσα σε ελάχιστες στιγμές μπορείς ν’ ανοίξεις στον άλλο πληγές που μετά παίρνει χρόνια πολλά να τις γιατρέψεις.Να μάθουν τη συγχώρεση συγχωρώντας.Να μάθουν πως υπάρχουν άνθρωποι που τους αγαπούν πραγματικά, που όμως δεν ξέρουν πώς να δείξουν ή να εκφράσουν τα αισθήματά τους.Να μάθουν ότι τα χρήματα μπορούν να αγοράσουν τα πάντα ... εκτός από την ευτυχία!Να μάθουν ότι δύο άνθρωποι μπορεί να κοιτούν την ίδια εικόνα και να βλέπουν δύο διαφορετικά πράγματα.Να μάθουν ότι δεν φτάνει πάντα να σε συγχωρούν οι άλλοι, πρέπει να μπορείς να συγχωρήσεις κι ο ίδιος τον εαυτό σου. Και τους άλλους!Και να μάθουν ότι για τα παιδιά μου εγώ θα είμαι πάντα εδώ. Και θα τους περιμένω να γυρίσουν...
Άγνωστου συγγραφέα